Întâlnire între generaţii în memoria celor căzuţi în războiul din Afganistan

     În contextul comemorării concetățenilor căzuți în războiul din Afganistan în anii 1979-1989, la 14 februarie curent, Institutul Naţional de Informaţii şi Securitate „Bogdan Întemeietorul Moldovei” a găzduit tradiţionala întâlnire a audienţilor cu veteranii SIS, combatanţi ai detaşamentului cu destinaţie specială „Zenit-Kaskad”.

     Evenimentul consacrat celor 31 de ani de la retragerea contingentului limitat al trupelor armate din Afganistan a început printr-un minut de reculegere în memoria eroilor căzuţi în operaţiunile militare pe teritoriu străin.

     Oaspeţii au fost salutaţi de către Vitalie Sîli, rectorul INIS, care a reiterat însemnătatea evenimentului comemorat şi datoria de a învăța lecțiile istoriei pentru a valorifica experiența înaintașilor în procesul de educație a tinerilor ofiţeri de informaţii. Dumnealui a menţionat că întâlnirile dintre generaţii reprezintă un prilej pentru a conştientiza consecinţele tragice ale oricărui război şi a înţelege care este adevăratul preţ al păcii. „Aceste activităţi comemorative îşi găsesc rostul prin simplul fapt, că readuc în valoare adevăratele caractere şi idealuri de patriotism şi demnitate, dar şi pentru a nu fi dat uitării acest imens sacrificiu”, a declarat dl Sîli.

     Rectorul INIS a mulţumit veteranilor din numele întregului efectiv al Serviciului de Informaţii şi Securitate şi a exprimat recunoştinţă pentru devotamentul de care au dat dovadă pe câmpul de luptă, dar și pentru activitatea în cadrul Serviciului și promovarea adevăratelor valori.

     Invitaţii evenimentului, Petru Splavnic şi Ion Lisnic, colonei în retragere, deţinători ai distincţiilor de stat: Ordinul „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, medaliile „Meritul militar”, „Credinţă Patriei” şi „Steaua Roşie”, ultima fiind acordată în timpul războiului, au povestit tinerilor despre solidaritatea născută în război, despre eroismul şi sacrificiul camarazilor de arme şi dificultăţile prin care au trecut în munţii Afganistanului. Veteranii au venit cu un îndemn către audienţi în care le-au solicitat să manifeste responsabilitate şi profesionalism pentru a asigura securitatea naţională, să servească cu devotament Republica Moldova, îndeplinind datoria conform jurământului de credinţă Patriei.

     Sâmbătă, 15 februarie, conducerea Serviciului de Informaţii şi Securitate, alături de oficiali, militari din corpul de comandă, veterani de război și membri ai familiilor lor, vor aduce un tribut de recunoştinţă şi un omagiu eroismului tuturor participanţilor la acţiunile de luptă din Afganistan prin depuneri de flori la complexul memorial ,,Feciorilor Patriei-Sfântă Amintire”.

Tipul: 
Eveniment