Securitatea națională în vizorul SIS și Poliția de Frontieră. Cum au de gând să le vină de hac infractorilor

Un acord de colaborare ce prevede formarea profesională inițială şi continuă în domeniul securității naționale a fost semnat de către Alexandr Esaulenco, director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și Rosian Vasiloi, șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) al MAI.
Documentul reprezintă un instrument eficient de cooperare, prin stabilirea unor mecanisme sigure şi viabile de interacţiune, reieşind din interesul reciproc de dezvoltare a capacităților instituționale în domeniul securității naționale și, în particular, al securității statului.
„Cursurile vor fi organizate de către Institutul Național de Informații și Securitate „Bogdan, Întemeietorul Moldovei” al SIS și vor cuprinde un spectru larg de subiecte, precum: aspectele fundamentale ale securității, sistemul național de securitate, riscurile, vulnerabilitățile și managementul crizelor de securitate, activitatea specială de investigații, analiza informațiilor, protecția secretului de stat”, se arată într-o notă informativă.
Totodată, în cadrul întrevederii, conducătorii celor două instituții au făcut schimb de opinii pe subiecte de actualitate pe palierul asigurării securităţii statului, fiind reiterată dorința comună de consolidare a bunelor relații dintre entități.
De asemenea, au fost evocate câteva domenii cu potențial de dezvoltare, precum și de aprofundare a dialogului și diversificare a cooperării.